Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15992
Назва: ПОНЯТТЄВО-ТЕРМІНОЛОГІЧНА СИСТЕМА ГЕОХОРИЧНОЇ КОНЦЕПЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ЛАНДШАФТНОЇ ОБОЛОНКИ ЗЕМЛІ
Автори: Кисельов, Юрій Олександрович
Браславська, Оксана Володимирівна
Кисельова, Октябрина Олександрівна
Сопов, Дмитро Сергійович
Ключові слова: географічне районування
геохоричне районування
геохора
геохоріон
ландшафтна оболонка Землі
сфрагіди
Дата публікації: 2023
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика» 65101, Україна, м. Одеса, вул. Інглезі, 6/1
Бібліографічний опис: Кисельов Ю.О., Браславська О.В., Кисельова О.О., Сопов Д.С. Поняттєво-термінологічна система геохоричної концепції організації ландшафтної оболонки землі. Науковий Вісник Херсонського державного університету. Серія: Географічні науки. Випуск 18. Херсон: Видавничий дім «Гельветика» 2023. С. 79–90.
Серія/номер: УДК;911.5/.9
Короткий огляд (реферат): Метою дослідження є обґрунтування поняттєво-термінологічного апарату схеми горизонтальної диференціації земного простору в межах тривимірної ландшафтної оболонки. Висвітлено сут ність і еволюцію проблеми районування в географії. Здійснено огляд питання загальногеографіч ного та компонентного районування. Наголошено на наявному досвіді геохоричної структуриза ції ландшафтної оболонки. Відзначено властиву рису існуючих схем районування – зменшення вертикальної потужності таксономічних структур у міру зниження їхнього рангу. Наголошено на можливості й доцільності проведення диференціації не лише земної поверхні, а й земного про стору з урахуванням вертикального його виміру. Таку диференціацію, потрактовану як розвиток ідеї геохор, запропоновано називати геохоричним районуванням. Удосконалено номенклатуру таксономічних структур і складено схеми геохоричної диференціації земного простору як на вну трішньоландшафтному, так і на надландшафтному рівні. Наведено ряд аналогій між таксоно мічними структурами традиційного фізико-географічного та геохоричного районування. Базові СЕКЦІЯ 4 ДО ДИСКУСІЇ 80 Серія Географічні науки Випуск 18. 2023 поняття запропонованого районування виражені термінами «геохора» (на рівні субландшаф тному) та «геохоріон» (рівень суперландшафтний). Відзначено, що у тривимірно-просторовому аспекті повністю збігається лише зміст понять «ландшафтна оболонка Землі» та «Пангеохоріон». Зауважено, що геохоричні відповідники мають не лише основні зональні та азональні фізико-ге ографічні реґіони, а й перехідні смуги – екотони різного таксономічного рангу. У геохоричному аспекті ці смуги названо сфрагідами аналогічно до смугоподібних територіальних структур в античній географії. Сфрагіди виділено лише на надландшафтному рівні організації земного про стору. Акцентовано, що геохоричну диференціацію мають не лише фізико-географічні реґіони в цілому, а й окремі природні компоненти в їхніх межах. Підкреслено, що геохоричні структури мають геоторіальний характер, оскільки включають у себе фрагменти компонентів природи, що перебувають у трьох агрегатних станах. Наголошено, що ідея геохоричного районування та про понована його схема не замінюють звичайне фізико-географічне районування, а в певний спосіб інтерпретують його.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15992
ISSN: 2413-7391
2663-2780
Розташовується у зібраннях:Природничо-географічний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Стаття Б 12.pdf677,38 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.