Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16530
Назва: Визначення нагельних сил в повздовжній арматурі і жорсткості при крученні залізобетонних елементів з нормальними тріщинами.
Автори: Азізов, Талят Нуредінович
Кочкарьов, Дмитро
Нагайчук, Олена Валеріївна
Ключові слова: залізобетонний елемент
крутильна жорсткість
нормальна тріщина
нагельна сила
кручення
Дата публікації: 2020
Видавництво: БУДІВЕЛЬНІ КОНСТРУКЦІЇ. ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА
Бібліографічний опис: Азізов Т., Кочкарьов Д, Нагайчук О. Визначення нагельних сил в повздовжній арматурі і жорсткості при крученні залізобетонних елементів з нормальними тріщинами. Будівельні конструкції. Теорія і практика. 2020. № 7. С. 23-31.
Короткий огляд (реферат): У статті приведена методика ви- значення нагельних сил у поздовжній арматурі та жорсткості при крученні залізобетонного елемента з нормальними тріщинами. Для ви- значення взаємного переміщення берегів нор- мальної тріщини розглядається плоский пово- рот перерізу відносно центру кручення. При визначенні центру кручення врахована дефо- рмація поздовжньої арматури від зминання бетону під її поверхнею. Показано, що зовніш- ній крутний момент сприймається за рахунок чистого кручення, а також за рахунок зсуву в поздовжній арматурі та бетоні (стиснутої від згину зоні). Частина зовнішнього крутного моменту, що сприймається бетоном зони без тріщин, горизонтальною і вертикальною скла- довими нагельних сил у поздовжній арматурі, пропорційні їх зсувним і крутильним жорстко- стям. Після визначення нагельних сил у поздо- вжній арматурі визначається повне перемі- щення в тріщині, а потім і крутильна жорст- кість елементів. Приведений повний алгоритм визначення крутильної жорсткості елементів із нормальними тріщинами. Використання запропонованої методики дозволяє дослідити вплив великої кількості факторів на напружено-деформований стан при крученні залізобетонних елементів із нор- мальними тріщинами, що при використанні складних обчислювальних програмних ком- плексів представляє великі труднощі, так як. при цьому вимагається моделювання з викори- станням об'ємних скінчених елементів. У цьо- му є перевага запропонованого методу. Для прикладу представлені графіки залежності нагельних сил у поздовжній арматурі, а також моменту, який сприймається частиною бетону без тріщин, від висоти нормальної тріщини. Отримання таких залежностей при моделю- ванні в програмних комплексах потребує великих трудовитрат та використан- ня не завжди доступних програмних комплек- сів. Представлений підхід не складно розпо- всюдити на елементи не прямокутного перері- зу. При цьому слід також розглянути плоский поворот відносно центру кручення з повною аналогією всіх міркувань, наведених у цій статті.
Опис: https://doi.org/10.32347/2522-4182.7.2020.23-31
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16530
Розташовується у зібраннях:Факультет інженерно-педагогічної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Фахова Азіова січень 21.pdf1,29 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.