Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16272
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСвітовий, Олександр Михайлович-
dc.contributor.authorКірдан, Олександр Петрович-
dc.contributor.authorГечбаия, Бадрі-
dc.date.accessioned2024-04-22T08:08:38Z-
dc.date.available2024-04-22T08:08:38Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationСвітовий О., Кірдан О., Гечбаия Б. Організаційно-економічні засади формування доданої вартості в зернопродуктовому виробництві. Agricultural and Resource Economics. 2022. Vol.8. No.3. Pp.200–223.uk_UA
dc.identifier.issn2414-584X-
dc.identifier.urihttps://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16272-
dc.descriptionhttps://are-journal.com/are/article/view/577/357uk_UA
dc.description.abstractУзагальнено теоретичні аспекти формування доданої вартості та сформульовано власний погляд авторів на проблемні питання. В результаті аналізу сучасного стану зернопродуктового виробництва встановлено, що за останні два десятиріччя зростання валового збору зернових культур (у 2,6 рази) відбувалося виключно за рахунок підвищення урожайності, а виробництво продуктів переробки зерна за вказаний період значно скоротилося. Обчислення, виконані за інтенсивними ресурсоощадними технологіями вирощування зернових культур свідчать про те, що їх застосування може збільшити додану вартість через зниження собівартості одиниці продукції. Представлені авторські розрахунки формування доданої вартості у ланцюгу «пшениця-борошно-хліб» показали, що більша частина доданої вартості створюється у процесі переробки зерна. Прогнозні показники виробництва основних сільськогосподарських культур, величини доданої вартості і прибутку вказують на значні перспективи їх зростання. Удосконалена класифікація основних чинників, які впливають на формування доданої вартості у зернопродуктовому виробництві, та побудована їх структурно-логічна схема. Набули подальшого розвитку практичні підходи до визначення взаємозв’язку структурних елементів доданої вартості в галузі. Розраховані та запропоновані до впровадження вдосконалені варіанти інтенсивних ресурсоощадних технологій вирощування основних сільськогосподарських культур та дана їх характеристика. Вперше змодельовані за кількома варіантами прогнозні показники виробництва кукурудзи на зерно та пшениці на період до 2027 року, а також величина доданої вартості та прибутку за різних рівнів рентабельності.uk_UA
dc.publisherХарківський національний університет імені В. Н. Каразіна; НСК «ІССАР імені О. М. Соколовського»uk_UA
dc.relation.ispartofseriesJEL;P42,Q13,Q16-
dc.subjectОрганізаційно-економічні засади формування доданої вартості в зернопродуктовому виробництвіuk_UA
dc.subjectвиробництво зерна, переробка зерна, додана вартість, оплата праці, амортизація, прибутокuk_UA
dc.titleОрганізаційно-економічні засади формування доданої вартості в зернопродуктовому виробництвіuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Інститут економіки та бізнес-освіти



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.